Σεμινάρια, διαλέξεις, ατομικά και ομαδικά μαθήματα
11 – 22 Ιουλίου
Το Χόρτο αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης για τους νέους μουσικούς φλάουτου, φαγκότου και πιάνου. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι σπουδαστές γίνονται μέρος αυτής της υπέροχης παρέας, η οποία έχει καταφέρει να χτίσει μια παράδοση εννέα χρόνων, αναδεικνύοντας τη φυσιογνωμία που έχουν ως στόχο να προσδώσουν οι καθηγητές του σεμιναρίου. Την επικοινωνία μέσω της μουσικής.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω εξέλιξης των γνώσεων προστέθηκε την περασμένη χρονιά το πρόγραμμα Pilates, μία εξαιρετικά ευεργετική μέθοδος τόσο για τη στάση των μουσικών, αλλά και της σωματικής και ψυχικής αντοχής τους.
Όλα τα παραπάνω εναρμονίζονται με τη φυσική ομορφιά του Χόρτου, διαμορφώνοντας μια καλαίσθητη αρμονικά καθημερινότητα, στην οποία δημιουργούν μουσική μαθητές και καθηγητές.
Μουσική μέσω της αρμονίας του σώματος – Pilates και ασκήσεις ορθοσωμίας
Είναι γνωστό ότι οι μουσικοί υποφέρουν από διάφορους τραυματισμούς. Αιτία αυτών των τραυματισμών είναι η κακή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της μελέτης, με αποτέλεσμα το σώμα να αρχίζει να συμβιβάζεται με τη λάθος θέση στην οποία βρίσκεται.
Το Pilates έρχεται να εξισορροπήσει το σώμα ενδυναμώνοντας τους μυς, να αποτρέψει τραυματισμούς και να βελτιώσει την απόδοση των μουσικών.
Η Θάλεια Παπαθανασίου θα δείξει μέσα από ένα πρόγραμμα βασικών ασκήσεων, πώς οι μουσικοί να συντονίσουν και να εναρμονίσουν το σώμα με το κάθε μουσικό όργανο και πόσο αυτό συμβάλλει στην βελτίωση του ήχου.
Καθημερινά μαθήματα, καθημερινές επίσημες και ανεπίσημες συναυλίες με ορόσημο τις ημερομηνίες:
– Σάββατο 15 Ιουλίου: Ομιλία του συνθέτη Κώστα Τσούγκρα “Έννοια και καταβολές της μουσικής ερμηνείας: οι βασικές αρχές της ερμηνευτικής προσέγγισης του Γιώργου Χατζηνίκου” και Ρεσιτάλ πιάνου της Φανής Καραγιάννη “Σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο πιάνο”
– Κυριακή 16 Ιουλίου: “Τέσσερις συνθέτες δημιουργούν για νέους ερμηνευτές” 30 κομμάτια για πιάνο, από Προκαταρκτική έως και Μέση, παρουσίαση βιβλίου και συναυλία
– Παρασκευή 21 Ιουλίου: Τελική συναυλία Σεμιναρίου
Για περισσότερες πληροφορίες: Χρήστος Μακρής fluteseminar@horto.net
O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 6 ετών πιάνο και στα 12 φλάουτο. Aρχικά έπαιξε μουσική με σχήματα δημοφιλούς μουσικής. Σπούδασε φλάουτο στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους Tone Takahashi και Ilie Macovei στην τάξη του οποίου πήρε Δίπλωμα Φλάουτου το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία Ferenc Liszt της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη Σύγχρονης Μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett και Alexandre Magnin.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και πόλεις και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι συνιδρυτής του Σεμιναρίου και Φεστιβάλ Kλασσικής Mουσικής της Kοζάνης (1989-2017) και του θερινού σεμιναρίου φλάουτου του Αγίου Νικολάου (2006-2009), στο πλαίσια των οποίων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.
Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει CD (irida) με έργα Eλλήνων συνθετών για σόλο φλάουτο και φλάουτο και πιάνo το οποίο έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών (2009).
Aπό το 1996 είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης και διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Γεννημένος στη Λάρισα, ο Γιώργος Τσιαρδάκας, ξεκινάει τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, στην τάξη του κ. Ίλιε Μακοβέι. Το 1998 εισάγεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης , όπου με την καθοδήγηση του Νικολού Δημόπουλου, αποκτά το δίπλωμά του.
Πραγματοποιεί ατομικά ρεσιτάλ, ηχογραφήσεις και συμμετέχει σε ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου και ορχήστρες. Η έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα του αποφέρει διάφορα βραβεία, αποκτά υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό και του απονέμεται η θέση του έκτακτου μέλους της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ορχήστρας Νέων Μεσογείου, στις ακροάσεις των οποίων απέσπασε ειδικές διακρίσεις.
Το 2013 αποκτά πανεπιστημιακό τίτλο ειδίκευσης στο φλάουτο από την Ακαδημία Μουσικής του Μάαστριχτ και με υπεύθυνο καθηγητή τον Philippe Benoit.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων μεταξύ των οποίων με τους Wissam Bustany, Lorant Kovacs και Samuel Coles.
Ως καθηγητής φλάουτου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διδασκαλία, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας και του ρόλου της μουσικής εκπαίδευσης, στην εξέλιξη της προσωπικότητας των νέων παιδιών.
Η Εύη (Ευδοξία) Αποστολίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας”, όπου και εργάστηκε αργότερα σαν καθηγήτρια. Ξεκίνησε Πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη της Borislava Taneva) και Φαγκότο στην τάξη της Erika Szalai. Πήρε Πτυχίο Αρμονίας με Άριστα το 1996 (τάξη Ευαγγελίας Κίκου) και Δίπλωμα Φαγκότου με Άριστα Παμψηφεί το 2001 από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Εrika Szalai). Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με τους Lívia Vizsolyi, György Lakatos, Γιώργο Φαρούγγια, Μιλτιάδη Οικονόμου και Γιώργο Χατζηνίκο και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της Μεθόδου Kodály σε Ουγγαρία και Ελλάδα. Ζει στη Λάρισα και διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Έχει υπάρξει μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων στην οποία κατείχε τη θέση του Α’ Φαγκότου και μέλος του Συνόλου Ξύλινων Πνευστών «Ὁ ἦχος ὡς ἔχει».
O Δημήτρης Δημόπουλος σπούδασε πιάνο με τον Τώνη Σακελλάριο και θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας απ’όπου αποφοίτησε με κάθε διάκριση.Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο και αργότερα με υποτροφία του Δ.Ω.Λ. στη Βουδαπέστη.Παραλληλα με το πιάνο μελέτησε το ρεπερτόριο του φλάουτου, του βιολιού και του βιολοντσέλου.
Διακρίνεται ιδιαίτερα, τόσο στα ρεσιταλ και τις συναυλίες μουσικής δωματίου οσο και στα κοντσέρτα με ορχήστρα, για το ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του, το οποίο καλύπτει περισσότερους απο τρείς αιώνες πιανιστικής τέχνης ξεκινώντας απο τον G.Frescobaldi και φθάνοντας ως τον T.Murail.Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις ενω πολλά εργα έχουν γραφτεί για τον ιδιο.Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Γερμανική και Ισπανική Ραδιοφωνία και τηλεόραση.
Δίδαξε πιάνο στο Δ.Ω.Λάρισας, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σε πολλές θερινές ακαδημίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενω απο το 1999 – 2021 διηύθυνε την ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διακρίνεται ιδιαίτερα, τόσο στα ρεσιταλ και τις συναυλίες μουσικής δωματίου οσο και στα κοντσέρτα με ορχήστρα, για το ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του, το οποίο καλύπτει περισσότερους απο τρείς αιώνες πιανιστικής τέχνης ξεκινώντας απο τον G.Frescobaldi και φθάνοντας ως τον T.Murail.Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις ενω πολλά εργα έχουν γραφτεί για τον ιδιο. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Γερμανική και Ισπανική Ραδιοφωνία και τηλεόραση κι έχει βραβευθεί απο την Ένωση Κριτικών Θεάτρου για την δισκογραφική παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών για φλαόυτο & πιάνο με τον αδερφό του Νικολό Δημόπουλο.
Δίδαξε πιάνο στο Δ.Ω.Λάρισας, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σε πολλές θερινές ακαδημίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενω απο το 1999 – 2021 διηύθυνε την Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε πιάνο με τον Τώνη Σακελλάριο και θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας απ’όπου αποφοίτησε με κάθε διάκριση.Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και αργότερα με υποτροφία του Δ.Ω.Λ. στην Ακαδημία Λίστ στη Βουδαπέστη. Επί μια δεκαετία παρακολούθησε μαθήματα ερμηνείας με τον Roberto Szidon στη Sion της Ελβετίας. Επίσης σπούδασε με τους Peter Wallfisch, Gunter Lutwing και τέλος στη Μόσχα με τον Lev Naoumov. Έχει διδαχθεί το κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου από τον Τhomas Brandis( βιολί) τον Yuri Bashmet (βιόλα) και τον William Pleeth (τσέλο).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μεγάλωσε στην Κοζάνη, όπου ζει και εργάζεται.
Η Θάλεια Παπαθανασίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Pilates Personal Trainers της χώρας. Γεννημένη στην πόλη της Καρδίτσας, την τελευταία εικοσαετία κατέχει μια πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο της εκγύμνασης στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, εκ των οποίων τα τελευταία δεκατρία χρόνια, γίνεται αποκλειστικά μέσω της μεθόδου Pilates. Ως πιστοποιημένη προπονήτρια Pilates, τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο, έχει μαθητεύσει δίπλα σε παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτές, προσεγγίζοντας την γυμναστική ως τρόπο ζωής σε όλους τους τομείς. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα συνοψίσει όλες τις πτυχές των γνώσεών της, αποσκοπώντας στην καλύτερη στήριξη του σώματος και της αναπνοής, δίνοντας την δυνατότητα για ένα καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα στους συμμετέχοντες.
H Φανή Καραγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι πιανίστα, παιδαγωγός και μουσικολόγος. Σπούδασε πιάνο με τις Λίλα Ρίζου και Christine Fressinier, και Ανώτερα θεωρητικά με τους Δημήτρη Δημόπουλο (πτυχίο αρμονίας) και Χρήστο Σαμαρά (πτυχία αντίστιξης και φούγκας). Είναι απόφοιτος και κάτοχος master του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Καθοριστική στην μουσική της πορεία υπήρξε η εμπνευσμένη διδασκαλία του Γ. Χατζηνίκου τόσο στα ατομικά μαθήματα ή μαθήματα μουσικής δωματίου όσο και σε γενικότερες παρακολουθήσεις διαλέξεων ή συναυλιών.
Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και τσέμπαλου με τους: Α. Γαρουφαλή, Δ. Τουφεξή, Μ.Tirimo, Μ. Δαλμάτη, Τ. Αποστολίδη, Br. Fredriksen, D. Deliponti, L. Boyadjieva, D. Athanasof, M. Margaunt, L. Kuhne, C. Fressinier, A. Krustev.
Επί σειρά ετών διατέλεσε μόνιμος συνοδός πιάνου όλων σχεδόν των οργάνων, διαφόρων χορωδιών και συνόλων μουσικής δωματίου. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την μπαρόκ ως τη σύγχρονη εποχή κάτι που διαφαίνεται στην οργάνωση και θεματολογία των συναυλιών της. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ καθώς και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Βέλγιο κα).
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη της σύγχρονης μουσικής ενώ πραγματοποίησε αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων του 20ου και 21ου αιώνα. Αρκετοί Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει για εκείνη νέες συνθέσεις. Παρουσίασε σε α΄πανελλήνια εκτέλεση έργα των El. Allberga, Ed. Roxbough, Al. Schnittke, Fr. Lerdahl, A. Part, Χ. Σαμαρά, Κ. Τσούγκρα, Γ. Σακαλλιέρου, Δ. Οικονόμου κ.α. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τις τάξεις σύνθεσης των: Χρ. Σαμαρά, Μ. Λαπιδάκη, Κ. Τσούγκρα, Λ. Χατζηλεοντιάδη και Β. Κίτσου για την πρώτη παρουσίαση έργων των νεότερων συνθετών.
Το 2021 εκδόθηκε από την εταιρεία Phasma Music, CD της με τίτλο: “Contemporary Greek Μusic for solo piano”, με πληθώρα έργων Ελλήνων συνθετών, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Την ίδια χρονιά συμμετείχε ως ερμηνεύτρια με δύο έργα στο CD: “Costas Tsougras-Monograms” (Solo and Ensemble Works)
To 2022 υλοποιήθηκε η ιδέα της, με τη έκδοση του βιβλίου «Τέσσερις συνθέτες δημιουργούν για νέους ερμηνευτές (2022)» (30 κομμάτια για πιάνο, από Προκαταρκτική έως και Μέση, Εκδόσεις Φ. Νάκας). Τα έργα απευθύνονται σε νεαρούς ερμηνευτές και οι συνθέτες (Σ. Δαλαμπίρα, Γ. Κουτούλα, Π. Κυριατζίδης και Α. Παπαδημητρίου) υπήρξαν απόφοιτοι μαθητές της τάξης πιάνου της ίδιας.
Διδάσκει στο ωδείο Φ. Νάκας (παράρτημα Θεσσαλονίκης). Μαθητές της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο συνθέτης-μουσικολόγος Κώστας Τσούγκρας γεννήθηκε στο Βόλο το 1966 και σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Βόλου (πτυχίο ακορντεόν 1982, πτυχίο αρμονίας 1990). Μετά από σπουδές στο Χημικό Τμήμα του ΑΠΘ (πτυχίο 1987), σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (πτυχίο 1993, διδακτορικό 2002 με θέμα την ανάλυση των “44 παιδικών κομματιών” του Γιάννη Κωνσταντινίδη, επιβλ. Δ. Γιάννου) και θεωρητικά/σύνθεση στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (δίπλωμα σύνθεσης 1998, τάξη Χρήστου Σαμαρά). Είναι καθηγητής Συστηματικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η μουσικολογική του έρευνα έχει εκδοθεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους (Routledge, Grove Music Online, Musicae Scientiae, Music Perception, Quaderni dell’ Istituto Liszt, κ.α.). Συνθέτει από το 1992 σε ένα ελεύθερο ατονικό ιδίωμα που χαρακτηρίζεται από φθογγοκεντρικότητα και μουσικό συμβολισμό. Η μουσική του έχει ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Εσθονία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Βουλγαρία, κ.α.) από καταξιωμένους σολίστ, σύνολα και ορχήστρες (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, dissonART, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης, Idee Fixe, Piandaemonium, Iowa Brass Quintet, Norbotten NEO, Uwe Matschke, Δ. Χανδράκης, Κ. Ράπτης, Θ. Σωτηριάδης, Δ. & Ν. Δημόπουλος, Α. Λιακάκης, Τ. Γουβέλης, Κ. Χάρδας, Ο. Καρύδης, Κ. Δεστούνης, Φ. Καραγιάννη, κ.α.). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1999, την οποία και εκπροσώπησε ως προσκεκλημένος συνθέτης στις World Music Days της ISCM το 2012 στο Βέλγιο και το 2019 στην Εσθονία. Το 2022 εκδόθηκε CD από την Phasma Music με έργα του μουσικής δωματίου.
Η Helena Neumann ξεκίνησε τις σπουδές της στα Ωδεία του Μπρνο και Πράγας (Τσεχία) το 1968 και συνέχισε στις Μουσικές Ακαδημίες της Βιέννης και του Γκρατζ με τους Hans Reznicek, Wolfgang Schulz και Herbert Weissberg. Απέκτησε Δίπλωμα στη Μουσική Παιδαγωγική το 1981 και Σολιστικό Δίπλωμα φλάουτου το 1988. Έχει μεταπτυχιακό με θέμα ‘’ Μουσική και Αρχιτεκτονική’’ και συμμετοχή σε σεμινάρια με τους Andras Andorjan και Aurel Nicolet. επιπρόσθετα μελέτησε στο Ινστιτούτο Κίνησης – Φωνής με τους καθηγητές Lange Ruhl και Bernhard Riebel. Περαιτέρω εκπαίδευση στην Ψυχική Κατάρτιση με τους T. Orloff-Tschekorsky και R.Berger στην Βιέννη. Συμμετοχή σε συναυλίες μουσικής δωματίου και ως σολίστ σε στην Βιέννη και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις. Διδασκαλία σε Μουσικά Σχολεία της Βιέννης από το 1982 (φλάουτο, μουσική δωματίου, τεχνική αναπνοής, ορχήστρες νέων κ.α.) Επικεφαλής της Ένωσης δασκάλων φλάουτου για όλες τις μουσικές σχολές της Βιέννης και μέλος επιτροπής σε διαγωνισμούς φλάουτου στην Αυστρία και την Τσεχία. Καλεσμένη για διαλέξεις και σεμινάρια φλάουτου και αναπνοής σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις.