19-24 Αυγούστου 2023
Η διεθνής μαέστρος Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, (LB, MusM, PhD, PostDoc), Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα διδάξει ένα εξαήμερο καλοκαιρινό χορωδιακό atelier, παράλληλα με ειδικά μαθήματα τεχνικής διεύθυνσης χορωδίας (master class). Στο χορωδιακό atelier θα διδαχθούν επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, τα οποία θα παρουσιαστούν στην καταληκτική συναυλία του σεμιναρίου, με διευθυντές τους συμμετέχοντες μαέστρους. Το σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών, καθηγητές μουσικής, τραγουδιστές που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι, φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών, σπουδαστές ωδείων και χορωδούς με προηγούμενη εμπειρία σε χορωδία. Στο εξαήμερο συμεμτέχει η Ελένη Κουτή ως συνοδός πιανίστας.
Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
– Χορωδός με ενεργή συμμετοχή στο χορωδιακό εργαστήρι και την καταληκτική συναυλία.
– Διευθυντής χορωδίας με ενεργή συμμετοχή στο χορωδιακό εργαστήρι και μουσική διεύθυνση στην καταληκτική συναυλία.
Το ημερήσιο πρόγραμμα
10:30 – 13:00 χορωδιακό εργαστήριο
13:00 – 18:00 Μεσημεριανό διάλειμμα
18:00 – 20:00 masterclass διεύθυνσης χορωδίας με τα μέλη του χορωδιακού εργαστηρίου
Κόστος συμμετοχής
Χορωδός: 100 ευρώ
Διευθυντής χορωδίας/ Χορωδός: 150 ευρώ
Απαραίτητη η εγγραφή στην ακόλουθη φόρμα
Η Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διευθύνει τα χορωδιακά σύνολα του τμήματος και διδάσκει την ειδίκευση διεύθυνσης χορωδίας. Είναι διδάκτορας και μεταδιδάκορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεύθυνσης χορωδίας από το Boston University College of Fine Arts. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδάσκει τακτικά σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΤΜΕΤ και είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έχει διεθνή καριέρα ως διευθύντρια χορωδίας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδονησία, Ν. Αφρική, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Αυστρία, Φιλλανδία, Ρωσία, Λετονία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Τουρκία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Αγγλία). Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του International Federation of Choral Music, Artistic Advisor και μέλος του Advisory Board της Interkultur. Είναι μέλος του Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική). Συνεργάζεται τακτικά με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, και έχει συμπράξει με τη ΣΩΘ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Φιλιππούπολης, της ΕΤ-3, τη West London Festival Orchestra κ.α.
Τα συγγράμματά της «Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης», «Χορωδιακά έργα Ελλήνων Συνθετών», «Χριστουγεννιάτικα Χορωδιακά για όμοιες Φωνές», «Μέθοδος Διδασκαλίας Χορωδίας για παιδιά 6 – 8 ετών» και «Χορωδιακά Έργα για Όμοιες Φωνές από την Αναγέννηση έως σήμερα», κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις «Παπαγρηγορίου Νάκας», Αθήνα, ενώ στο τελικό στάδιο έκδοσης βρίσκεται το ηλεκτρονικό της σύγγραμμα «Η χορωδιακή τέχνη στην ιστορία τη θεωρία και την πράξη» από τον ΚΑΛΛΙΠΟ.
Η Ελένη Κουτή γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία 6 ετών, στο Εθνικό Ωδείο Λάρισας. Πήρε πτυχίο πιάνου από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (2000) και δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (2003), στην τάξη του καθηγητή Βαγγέλη Πορτοκάλη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2002) και κάτοχος Μεταπτυχιακού (Integrated Master) του ιδίου τμήματος.
Τα χρόνια 1999-2015 μαθήτευσε κοντά στο μαέστρο και πιανίστα Γιώργο Χατζηνίκο, στα ετήσια θερινά σεμινάρια με θέμα «Έννοια και Καταβολές της Μουσικής Ερμηνείας», στο Χόρτο Πηλίου. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Νίκο Αστρινίδη, Stella Dimitova, Δημήτρη Ιωάννου και Λεωνίδα Καβάκο. Έχει πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Συμπόσιο «Carl Orff», στο σεμινάριο «Λόγος, Κίνηση, Μουσική» της διεθνούς φήμης χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη, καθώς και σε σεμινάρια Καλλιτεχνικής Παιδείας και Μουσικής Παιδείας.
Επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως συνοδός στο πιάνο στις Χορωδίες Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Νομαρχίας Θεσσαλονίκης «Κοραής», «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ και υπήρξε μέλος του Μουσικού Σχήματος Παραδοσιακής Μουσικής «Μουσικό Πολύτροπο». Από το 2018 εργάζεται ως συνοδός στις τάξεις μονωδίας της Θεσσαλικής Μουσικής Σχολής Λάρισας και στη χορωδία Λέσχη Φιλομούσων Λάρισας, καθώς και στη Μουσική Σχολή Ελασσόνας ως καθηγήτρια πιάνου.
Συμμετείχε με πολυάριθμα σχήματα σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (1999-2016) και το εξωτερικό (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, 1999-2004), έχει λάβει μέρος σε βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις για τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και θεατρικές παραγωγές. Το άρθρο της «Γ. Χατζηνίκος» έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό του Α.Π.Θ. «Μουσικοτροπίες».
Τα έτη 2004-2018 εργάστηκε ως μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, ενώ πλέον κατέχει την ίδια θέση στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας. Υλοποιεί κύκλους πολιτιστικών προγραμμάτων με ομάδες μαθητών, πάνω σε θέματα που αφορούν τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. Είναι υπεύθυνη του Συνόλου Μουσικού Θεάτρου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες με σημαντικά έργα ρεπερτορίου μουσικής δωματίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου Vernissage ensemble.