Φεστιβάλ Χόρτου

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου

Non-Profit Foundation Angelinis-Hadjinikos

Φεστιβάλ Χόρτου

Το καλλιτεχνικό πρακτορείο της Πίας Χατζηνίκου-Αγγελίνη είχε πρωταρχικό στόχο να φέρει ερμηνευτές παγκοσμίου κλάσης, για να εξοικειωθούν οι Έλληνες με τις πιο εκλεπτυσμένες πολιτιστικές εμπειρίες. Κατά τον ίδιο τρόπο, η επιδίωξη της για το Χόρτο ήταν να φέρει σε επαφή τους κατοίκους του Νοτίου Πηλίου, και ιδίως τις νεότερες γενιές, με καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα τα οποία μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να βιώσουν υπό άλλες συνθήκες.

Συγκεκριμένα ήθελε να παρουσιάζονται παραστάσεις στο περιβάλλον του ελληνικού τοπίου, όπως γινόταν πάντοτε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Ένας κλήρος οικογενειακής γης παραχωρήθηκε για να δημιουργηθεί ένα ανοιχτό αμφιθέατρο με χωρητικότητα περίπου 400 ατόμων και μια παλιά ελαιαποθήκη τροποποιήθηκε σε αίθουσα χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων για συναυλίες, σεμινάρια, εκθέσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Αυτοί είναι οι δυο κεντρικοί χώροι εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Οι προσδοκίες της ιδρύτριας οδήγησαν στην διεξαγωγή ενός καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού Θερινού Φεστιβάλ κάθε χρόνο από τη σύσταση του Ιδρύματος το 1984.

Το πρόγραμμα επιλέγεται με φροντίδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σχέση ανάμεσα στη μουσική, το θέατρο, τον χορό και τις εικαστικές τέχνες, δημιουργώντας ευκαιρίες για ενεργή συμμετοχή και παρουσία νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Φεστιβάλ Χόρτου συνήθως εκτείνεται από τα μέσα Ιουλίου έως τις αρχές του Σεπτέμβρη, ένα διάστημα περίπου 8 εβδομάδων που συμπίπτει με την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών. Το φεστιβάλ επομένως προσελκύει τουρίστες και επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς και τους μόνιμους κάτοικους του Νοτίου Πηλίου και των γύρω περιοχών.