Σεμινάρια 2018 - Σεμινάριο Φλάουτου

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου

Non-Profit Foundation Angelinis-Hadjinikos

Φεστιβάλ Χόρτου - Σεμινάρια 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΛΑΟΥΤΟΥ «ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ»

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΦΛΑΟΥΤΟΥ

 

27 Αυγούστου - 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

 

HELENA NEUMANN (καθηγήτρια φλάουτου στο Ωδείο της Βιέννης)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ (καθηγήτρια φλάουτου στο δημοτικό Ωδείο Βόλου)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΔΑΚΑΣ (καθηγητής φλάουτου στο δημοτικό Ωδείο Λάρισας)

 

Το σεμινάριο ''Αναπνοή και Έκφραση'' μέσα από το ρεπερτόριο του φλάουτου, απευθύνεται σε σπουδαστές και φλαουτίστες καθε ηλικίας, οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία της αναπνοής, έχοντας ως στόχο μία πιο άμεση εκφραστική προσέγγιση σε έργα του φλάουτου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα παρουσιάσει η καθηγήτρια Helena Neumann, να αντιληφθούν τη φυσική διαδικασία της αναπνοής, αλλα και να δουλέψουν πάνω σε έργα που θα έχουν ετοιμάσει με τους καθηγητές του σεμιναρίου. Στο σεμινάριο μπορούν επίσης να συμμετέχουν και μαθητές άλλων οργάνων, παρουσιάζοντας έργα μουσικής δωματίου σε συνδυασμό με το φλάουτο (π.χ. κιθάρα-φλαόυτο, όμποε-φλάουτο ή και μεγαλύτερα σύνολα).Στο τέλος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα τα οπόια θα έχουν διδαχθεί οι συμμετέχοντες.

Κόστος συμμετοχής

ενεργά μέλη : 70 ευρώ

μέλη σε σύνολα μουσικής δωματίου : 40 ευρώ

(εκτός μαθητών φλάουτου)

ακροατές : 30 ευρώ

 

Πληροφορίες σχετικά με τους καθηγητές τους σεμιναρίου:

Γεννημένος στη Λάρισα, ο Γιώργος Τσιαρδάκας ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης στην τάξη φλογέρας. Το 1990 μεταπήδησε στην τάξη φλάουτου του κ.Ηλία Μακοβέι. Το 1998 εισήχθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του κ.Νικολού Δημόπουλου και πήρε το Δίπλωμά του τον Ιούνιο του 2001. Συνεχίζει τις σπουδές του στο concervatorium Maastricht στην τάξη του κ. Phillipe Benoit από όπου αποκτά τίτλο bachelror. Απέσπασε 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό για ξύλινα πνευστά που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2001. Υπήρξε έκτακτο μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαικής Ένωσης κατά τα έτη 2002-2003 καθώς και της Ορχήστρας Νέων Μεσογείου.

Είναι καθηγητής φλάουτου στο Δημοτικό Ωδείο λάρισας και μέλος του κουιντέτου ξυλίνων πνευστών ‘’ο ήχος ως έχει’’.

 

Η Ελευθερία Φραγκουδάκη γεννήθηκε στον Βόλο το 1975. Ξεκινά τις σπουδές της στο φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου με καθηγήτρια την Ιφιγένεια Σπηλιοτοπούλου. Με την ίδια καθηγήτρια συνεχίζει στο ωδείο Αtheneuam, όπου αποκτά το πτυχίο της. Συνεχίζει στην τάξη της Στέλλας Γαδέδη εως το δίπλωμα, το οποίο αποκτά το 2003 με βαθμό άριστα παμψηφεί.

Παράλληλα με τις σπουδές της, παρακολουθεί σεμινάρια πάνω στην τεχνική του φλάουτου μετους Η. Μακοβει (Καβάλα), W. Bennett (Κοζάνη), P.E.Davies, L.Ruoho, G.Volobuev (Μακρινιτσα), P.L.Graf (Αθηνα), την μουσικη παιδαγωγικη του Καρλ Όρφ (Α. Σλάβικ), καθως και τα εργαστήρια στο Χόρτο Πηλίου με την συμμετοχή στις συμφωνικές ορχήστρες του φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του Γ. Χατζηνίκου.

Στην καλλιτεχνική της πορεία προσμετρά εμφανίσεις ως μουσικός ορχήστρας και συνόλων (Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, »Παλίντονος Αρμονία» Γιάννη Μαρκόπουλου, Εστια Θεάτρου "Ερινεώς"). Από το 1993 είναι μέλος της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου.

Η επαγγελματική της πορεία στη διδασκαλία φλάουτου ξεκινά το 2000 στο Ωδείο Νέας Μάκρης Αττικής. Συνεχίζει το 2002 στο Ωδείο Γκουλέτσου στη Λάρισα, Δημοτικό Ωδείο Λαμίας (2004-2011), Μουσικό Σχολείο Βόλου (2004-2008), Μουσικό Σχολείο Αμύνταιου (2010-2011), ενώ το 2005 ξεκινά την τάξη της στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου όπου εργάζεται μέχρι σήμερα εξακολουθώντας με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση την διδασκαλία στην τέχνη του φλάουτου.

 

HELENA NEUMANN, Mag.Art. CV

 

 • Studies at the conservatories of Brno (CZ) and Prague (CZ), Matura 1968.
 • Studies at the music academies of Vienna and Graz (A) with Hans Reznicek, Wolfgang Schulz und Herbert Weissberg.
 • Diploma in Music Pedagogy for flute 1981.
 • Concert diploma in flute performance 1988.
 • Magister thesis “Music and Architecture.”
 • Masterclasses with Andras Adorjan and Aurel Nikolet.
 • Additional studies at the Institute for Breath-Voice-Movement (Institut für Atem-Stimme-Bewegung) with Prof. Lange-Rühl and Dr. Bernhard Riebel.
 • Further education in Mental Training with Prof. T. Orloff-Tschekorsky and R.Berger in Vienna
 • Solo and chamber concerts in Vienna and abroad (Czech Republic, Switzerland, Montenegro, and Greece).
 • Teacher at the City Music Schools of Vienna since 1982 in the subjects: flute, chamber music, youth orchestra, and breath technique for wind instruments.
 • Head of the professional association of flute teachers for the music schools of Vienna.
 • Jury member for flute competitions in Vienna (Prima la Musica) and in the Czech Republic (Gratzender Flöte).
 • Regularly invited to give lectures and courses in flute and breath technique at the conservatories of Brno (CZ) and Horto (Greece).

Ταξιδιωτικά / Διαμονή / Διατροφή

 • Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διατροφής.
 • Για τη μεταφορά σας στο Χόρτο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα μεταβείτε πρώτα στον Βόλο με ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ. Στη συνέχεια, μεταβείτε σε δρομολόγιο ΚΤΕΛ προς Μηλίνα ή Τρίκερι, τα οποία κάνουν στάση στο Χόρτο..
 • Για τη διαμονή σας υπάρχει η επιλογή ενοικίασης δωματίων πολύ κοντά στους χώρους των μαθημάτων και προβών. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να συγκατοικήσετε με άλλους συμμετέχοντες σε δωμάτια των 2, 3 ή 4 κλινών. Εδώ, θα βρείτε λίστα καταλυμάτων στο Χόρτο.
 • Στο Χόρτο υπάρχουν 2 mini-markets απ’ όπου μπορείτε να προμηθεύεστε τα καθημερινά σας αγαθά. Αρκετά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν χώρο κουζίνας με τα απαραίτητα σκεύη. Επίσης, υπάρχουν εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας.

Επικοινωνία

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας: Email: info@horto.net / Τηλέφωνο: +30 (693) 686-4831