Σεμινάρια 2018 - Άρσις Σεμινάρι

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου

Non-Profit Foundation Angelinis-Hadjinikos

Φεστιβάλ Χόρτου - Σεμινάρια 2018

Ορχηστρική Ακαδημία Χόρτου (Arsis Conducting Seminar & Open Orchestra)

 

25 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ορχηστρική Ακαδημία Χόρτου είναι ένας συνδυασμός των σεμιναρίων Open Orchestra και Arsis Conducting Seminar. Η ακαδημία απευθύνεται σε μαθητευόμενους αρχιμουσικούς και σπουδαστές όλων των οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας. Στα πλαίσια της Ακαδημίας οι νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας και παρουσίασης μιας απαιτητικής συμφωνικής συναυλίας με έργα Τσαϊκόφσκυ και Προκόφιεφ. Πέρα από τα τεχνικά και ερμηνευτικά ζητήματα, έμφαση θα δοθεί σε ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία, όπως η δεοντολογία, το ομαδικό πνεύμα, και η καλλιτεχνική ομοψυχία. Η Ακαδημία τελεί υπό την γενική εποπτεία του Αναστάσιου Στρίκου σε συνεργασία με έμπειρους καθηγητές που επιβλέπουν και προετοιμάζουν τις επιμέρους ομάδες οργάνων. Στα πλαίσια του Καρυοθραύστη οι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν υπό τη διεύθυνση των σπουδαστών αρχιμουσικών ενώ τον Πέτρο και τον Λύκο θα διευθύνει ο Αναστάσιος Στρίκος.

Διαδικασία Αίτησης και Επιλογής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής (που θα βρείτε εδώ) έως τις 28 Απριλίου 2018. Ειδικά για τους μουσικούς ορχήστρας, δεκτοί θα γίνουν πτυχιούχοι, διπλωματούχοι, σπουδαστές της ανωτέρας ή σπουδαστές προηγουμένων τάξεων με σύσταση του καθηγητή τους.

Θα παρουσιαστούν τα έργα:

Προκόφιεφ: Ο Πέτρος και ο Λύκος, με αφηγητή

Τσαϊκόφσκυ: Καρυοθραύστης (επιλογή από τις σουίτες op. 71)

Αρχιμουσικοί

Θα γίνουν δεκτοί 8 ενεργά συμμετέχοντες αρχιμουσικοί. Η επιλογή και ανακοίνωση των συμμετεχόντων θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Η επιλογή θα γίνει με βασικό κριτήριο το επίπεδο σπουδών και συμπληρωματικά την σειρά προτεραιότητας ως προς την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος θα ζητηθεί ενδεχομένως ενδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό.

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα συμμετάσχει σε ομαδικό μάθημα με πιάνο, μάθημα σε πρόβα με την ορχήστρα σε καθημερινή βάση και θα διευθύνει ένα μέρος από τον Καρυοθραύστη στην τελική συναυλία.

Μουσικοί Ορχήστρας

Καλείται να συμμετάσχει ο εξής αριθμός μουσικών.

Η επιλογή και ανακοίνωση των συμμετεχόντων θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Η επιλογή θα γίνει με βασικό κριτήριο το επίπεδο σπουδών και συμπληρωματικά την σειρά προτεραιότητας ως προς την ημερομηνία της αίτησης.

Seminar Dates

25 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου

Παρασκευή 31 Αυγούστου Συναυλία για παιδιά (Ανοιχτή Πρόβα)

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου Συναυλία

 

Αναλυτικά 

  • Σάββατο 25 Αυγούστου

Άφιξη

18:00 - 20:00 Συνάντηση γνωριμίας 

  • Κυριακή 26 Αυγούστου έως Πέμπτη 30 Αυγούστου

10:00 - 11:30 Τάξη Διεύθυνσης Ορχήστρας (με πιάνο) και Πρόβες σε Ομάδες Οργάνων.

12:00 – 14:00   Πρόβα Ορχήστρας Πέτρος και Λύκος

18:00 – 21:00 Πρόβα Ορχήστρας Καρυοθραύστης

  • Παρασκευή 31 Αυγούστου

Ανοιχτή Γενική Πρόβα και Συναυλία για Παιδιά

  • Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου

Πρόβα για τελικές διορθώσεις

Συναυλία

  • Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση

 

Ταξιδιωτικά / Διαμονή / Διατροφή

Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διατροφής.

Για τη μεταφορά σας στο Χόρτο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μεταβείτε πρώτα στον Βόλο με ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ. Στη συνέχεια υπάρχουν δρομολόγια ΚΤΕΛ προς Μηλίνα ή Τρίκερι που κάνουν στάση στο Χόρτο.

Για τη διαμονή σας υπάρχει η επιλογή ενοικίασης δωματίων ή ξενοδοχείων πολύ κοντά στους χώρους των σεμιναρίων. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να συγκατοικήσετε με άλλους συμμετέχοντες σε δωμάτια των 2, 3 ή 4 κλινών. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στο Χόρτο υπάρχουν 2 mini-markets απ’ όπου μπορείτε να προμηθεύεστε τα καθημερινά αγαθά. Αρκετά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν και χώρο κουζίνας. Επίσης, υπάρχουν εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας.

 

Oρχηστρικό υλικό

Το ορχηστρικό υλικό βρίσκεται στους εξής συνδέσμους:

Καρυοθραύστης

Προαπαιτείται η προετοιμασία των αριθμών: 1 Overture, 2 Marche, 9 Valse des Flocons de Neige, 10 Scene, 12 Divertissement, 13 Valse des Fleurs, 14 Pas de Deux, 15 Valse Finale et Apothéose

Ο Πέτρος και ο Λύκος

 

Η ακριβής διανομή (για παράδειγμα ποιός θα παίξει 1ο, 2ο, 3ο φλάουτο) θα γίνει κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και επαφίεται εξολοκλήρου στην κρίση του Αρχιμουσικού.

 

Ακροατές

Ο αριθμός των ακροατών είναι ανοικτός.

 

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής είναι:

Ενεργά συμμετέχοντες Αρχιμουσικοί: €250

Ενεργά συμμετέχοντες Μουσικοί Ορχήστρας: €120

Ακροατές: €80

Biography

 

Αναστάσιος Στρίκος

 

BΟ Αναστάσιος Στρίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Κατέχει δίπλωμά πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Αττικό Ωδείο (τάξη Διονύση Μαλλούχου) και πτυχίο Θεατρολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στη Μουσική Ακαδημία του Würzburg στην τάξη των Dr. Hermann Dechant και Peter Falk, διεύθυνση ορχήστρας και σχολή όπερας αντίστοιχα και αποφοίτησε με τον μεταπτυχιακό τίτλο Konzertdiplom.

Συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Carlo Maria Giulini. Εργάστηκε στο Θέατρο Όπερας του Würzburg ως μουσικός εκγυμναστής και διευθυντής ορχήστρας.

Αργότερα εργάστηκε ως πιανίστας και διευθυντής στην διάσημη παιδική χορωδία Wiener Sängerknaben. Η συναυλιακή του δραστηριότητα συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, ορχηστρών, χορωδιών, αιθουσών και συνεργατών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχει επίσης εμφανιστεί σε όλους τους σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Κίνας της Κορέας και του Μακάο.

Έχει περιοδεύσει με πάνω από εβδομήντα σχήματα ανά την Ευρώπη, μεταξύ αυτών με τις σημαντικότερες Συμφωνικές Ορχήστρες Νέων της Αμερικής.

Το 2005 ίδρυσε το Ensemble Retro Wien. Διδάσκει και διευθύνει σε επτά γλώσσες και έχει κατά καιρούς καταπιαστεί με τη μετάφραση θεατρικών έργων και πονημάτων θεωρητικών της μουσικής στα ελληνικά.

Ετοιμάζει διδακτορική διατριβή με θέμα το μουσικό θέατρο του πρωτοποριακού έλληνα συνθέτη Ανέστη Λογοθέτη. www.strikos.at

Το σεμινάριο Διεύθυνσης Ορχήστρας Άρσις, επιχειρεί να προσεγγίσει τη διεύθυνση ορχήστρας ολιστικά με τρόπο που ενδιαφέρει τόσο τους αρχαρίους που προτίθενται να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις σε μια μουσική ακαδημία όσο και σπουδαστές διεύθυνσης ορχήστρας στα πρώιμα στάδια των σπουδών τους αλλά και πεπειραμένους μουσικούς και παιδαγωγούς της μουσικής που έχουν ωστόσο κυρίως εμπειρική επαφή με τη διεύθυνση οργανικών συνόλων και χορωδιών.

Με βάση ειδικά επιλεγμένα παραδείγματα από το συμφωνικό αλλά και το οπερατικό ρεπερτόριο, το σεμινάριο καλύπτει δειγματοληπτικά αλλά συστηματικά, ολόκληρο το χειρονομιακό λεξιλόγιο της μουσικής διεύθυνσης, παρέχοντας έτσι στους συμμετέχοντες έναν χάρτη πορείας στον οποίον μπορούν να ανατρέξουν ανά πάσα στιγμή.

Το σεμινάριο συνδέει την φυσική κίνηση που διαφέρει και χαρακτηρίζει τον καθένα με την αναπνοή και την συνειδητότητα του σώματος. Για τον σκοπό αυτό δανείζεται στοιχεία από τις πολέμικές τέχνες και την μέθοδο Feldenkrais.

Θίγονται επίσης ζητήματα όπως η ανάγνωση και προετοιμασία της παρτιτούρας, η αποκωδικοποίηση και αποστήθιση ενός έργου, η δεοντολογική συμπεριφορά απέναντι στους μουσικούς και η γενικότερη ερμηνευτική νοοτροπία.

Η ερμηνευτική προσέγγιση οφείλει πολλά στη διδασκαλία του Γιώργου Χατζηνίκου και φιλοδοξεί να παραμένει στο πνεύμα του μεγάλου αυτού δασκάλου.