Σχετικά με εμάς

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου

Non-Profit Foundation Angelinis-Hadjinikos

Σχετικά με εμάς

Η Αρχή

Πηγή της έμπνευσης πίσω από το μη-κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου και ηγετική φυσιογνωμία καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, υπήρξε η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη.

Είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα ως θεατρικός διευθυντής στην Αθήνα προσκαλώντας τους πιο διακεκριμένους διεθνώς καλλιτέχνες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μουσικούς κλασικού ρεπερτορίου, ορχήστρες, μπαλέτα, θεατρικές παραγωγές, όπερες, σύνολα μουσικής δωματίου, παραδοσιακές και χορευτικές ομάδες.

Ίδρυσε το πρακτορείο της το 1959 και με την πάροδο των χρόνων παρουσίασε στο Ελληνικό κοινό καταξιωμένα καλλιτεχνικά σύνολα, όπως το Μπαλέτο Rambert, τους Virtuosi της Ρώμης, το Ιαπωνικό Κρατικό Θέατρο Noh Kanzekai και την βασιλική όπερα του Covent Garden, καθώς και παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως ο Mstislav Rostropovich, ο Claudio Arrau, ο Marcel Marceau και ο Benjamin Britten.

Το 1984 αποφάσισε, στον απόηχο της επιτυχίας και της εμπειρίας της στη διοργάνωση τέτοιων παραγωγών, να δημιουργήσει ένα θερινό φεστιβάλ στη γενέτειρα της οικογενείας της, το Χόρτο.

Οι προσπάθειές της ενισχύθηκαν και συμπληρώθηκαν από τον αδερφό της Γιώργο Χατζηνίκο, ο οποίος γιά 32 χρόνια ήταν συμμέτοχος ως ερμηνευτής αλλά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Ο Γιώργος Χατζηνίκος, που απεβίωσε το Νοέμβριο του 2015, ήταν ένας διακεκριμένος πιανίστας, μαέστρος, δάσκαλος, φιλόσοφος της μουσικής και συγγραφέας.

Οι μουσικές του σπουδές τον πήγαν από το Βόλο στο Ωδείο Αθηνών και από εκεί στο Mozarteum του Salzburg, στο Μόναχο, στο Αμβούργο, στη Γαλλία και στην Ελβετία προτού αναλάβει θέση στο Northern College of Music του Μάντσεστερ, όπου και παρέμεινε για το υπόλοιπο της επαγγελματικής του διαδρομής

 

Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη

“Η Ελληνίδα Ιέρεια της Τέχνης”

Όπως την σκιαγράφησε η Jenny Colebourne

το 1986

... διαβάστε περισσότερα ...

Γιώργος Χατζηνίκος

Διακεκριμένος σολίστας του πιάνου,

μαέστρος, δάσκαλος και συγγραφέας,

με διεθνή καριέρα

... διαβάστε περισσότερα ...

Γεώργιος Αγγελίνης

Ο ζωγράφος που πέρασε την τελευταία περίοδο της ζωής του στο Χόρτο δημιουργώντας, διδάσκοντας και ζωγραφίζοντας.​

... διαβάστε περισσότερα ...