Σχόλια τρίτων

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου

Non-Profit Foundation Angelinis-Hadjinikos

Ιδωμένος υπό τη ματιά των άλλων / Είπαν για τον Γιώργο Χατζηνίκο

 

«Ο Γιώργος Χατζηνίκος έχει μια μοναδική ικανότητα, η οποία προέρχεται από την βαθιά του κατανόηση σε συνδυασμό με τη φυσική του διαίσθηση, να αναγνωρίζει τον πραγματικό χαρακτήρα των μουσικών έργων. Το βίωσα προσωπικά στη σειρά εργαστηρίων "Λογική και Θεμέλια της Ερμηνείας" του Λονδίνου, στα οποία ο Καθηγητής Χατζηνίκος εξετάζει τις ρίζες της κατανόησης ενός έργου με τέτοιον τρόπο, ώστε η εκτέλεση αποτελεί λογική προέκταση τους, επομένως φυσική επικοινωνία. Η μεταμόρφωση που επιτυγχάνεται στη διάρκεια των μαθημάτων είναι συγκλονιστική. Η επικοινωνιακή του ικανότητα περιλαμβάνει εξίσου την περιγραφή των έργων, στα οποία μετατρέπει το πλήρες φάσμα της εξειδικευμένης γνώσης σε μια μορφή που είναι κατανοητή από όλους χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνώση. Κατά τη γνώμη μου, ο Γιώργος Χατζηνίκος είναι ένας από τους εξαιρετικότερους μουσικούς και διδάσκαλους που έχουμε σήμερα.»

Michael Bochmann (Διοργανωτής των Σεμιναρίων του Λονδίνου)

«Ο Γιώργος Χατζηνίκος σίγουρα κατατάσσεται στην ανώτατη τάξη της γενιάς του. Χάρη στο ιδιαίτερα ασυνήθιστο ταλέντο και την εκτενέστατη μουσική του γνώση, διαπρέπει εξίσου ως πιανίστας, εκπαιδευτικός και ειδικά ως διευθυντής ορχήστρας και χορωδίας.»

Carl Orff

«Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζω και εκτιμώ τον Γιώργο Χατζηνίκο, έναν εξαιρετικό μουσικό με βαθιά γνώση όχι μόνο του καθιερωμένου ρεπερτορίου αλλά όλων των κλάδων της μοντέρνας μουσικής, ιδιαίτερα του έργου του Arnold Schoenberg και της Σχολής της Βιέννης. Σ’ αυτό πρέπει να προστεθούν η θεωρητική του γνώση και μια αξιοσημείωτη έφεση στη διδασκαλία. Έτσι έχει την προδιάθεση να διαγράψει μια μοναδική πορεία στη μουσική.»

Prof. Josef Rufer (Ο βοηθός του Schoenberg στο Βερολίνο)

«Εμείς, τα μέλη του Maggini Quartet, καθοδηγούμαστε από τον καθηγητή Γιώργο Χατζηνίκο εδώ και πολλά χρόνια, σε κουαρτέτα που κυμαίνονται από τον Haydn, τον Mozart και τον Beethoven μέχρι τον Ravel, τον Prokofiev και τον Schoenberg και η βοήθειά του πάντοτε μας ενέπνεε. Προσεγγίζει τη μουσική από τις ρίζες της, για τις οποίες οι γνώσεις του είναι τεράστιες και διαρκώς αυξανόμενες, ενώ συχνά επιτυγχάνει αποτελέσματα "αφαιρώντας", επιτρέποντας στη μουσική να αποκαλύπτεται, σε αντίθεση με την προσθήκη επιπλέον μουσικότητας, που είναι τόσο διαδεδομένη σήμερα. Τα εργαστήριά του είναι κάτι που δεν πρέπει να το χάσει κανείς.»

David Angel (2ο βιολί, Maggini Κουαρτέτο)

«Αγαπητέ Γιώργο, είμαι σίγουρος ότι αυτά που σου είπα σχετικά με την ευχαρίστησή μου για την χθεσινοβραδινή σου Carmina Burana δεν επαρκούν καθόλου, όμως ακόμα και τώρα, καθώς σου γράφω, ξέρω πως δεν μπορώ να εκφράσω με λέξεις την εμπειρία που μου προσφέρατε εσύ και η ταλαντούχα ομάδα σου. Αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης – ευχαρίστηση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί, όμως την αισθανόμαστε στα κόκαλά και στην ουσία μας. Και, ολοφάνερα, την ένιωθαν όλοι οι τραγουδιστές και οι ηθοποιοί χτες βράδυ, όπως και το ακροατήριο. Στη ζωή ξέρουμε ότι όλα γύρω μας εκπέμπουν δονήσεις, όμως πολύ συχνά δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Χτες το βράδυ, οι δονήσεις ήταν ακουστές και ορατές, προσθέτοντας νόημα, [δίνοντας] ως εκ τούτου επιβεβαίωση και χαρά στη ζωή. Τα πρόσωπα αυτών των παιδιών είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μας έκανες να νιώσουμε τι κοροϊδία είναι το μεγαλύτερο μέρος της "μουσικής", που έχει την ίδια ζωντάνια με ένα καπέλο. Η μουσική του Orff αναπτύσσεται από τις ρίζες. Τι απόλαυση!!»

Idris Parry (Καθηγητής της Γερμανικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ)

«Αγαπητέ κ. Χατζηνίκο, όλοι όσοι σχετίζονται με τα Cleveland Easter Orchestral Courses επαινούν την υπέροχη μουσική που δημιουργήθηκε αυτές τις πολύ ευχάριστες και ενδιαφέρουσες εβδομάδες. Ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες στο μάθημα νιώθουν μεγάλο θαυμασμό για τον ενθουσιασμό και την εξαιρετική διδασκαλία σας. Τηρώντας τη εκπεφρασμένη φιλοσοφία σας σχετικά με τη μουσική και τη μουσική σύνθεση, συνέβησαν υπέροχα πράγματα στις ζωές των ανθρώπων που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα. Νέες φιλίες και η ευτυχία ότι αυτές που δημιουργήθηκαν, έχουν όλες υπάρξει μέρος αυτού του φανταστικού προγράμματος. Πραγματικά ήταν για όλους μια υπέροχη, προσωπική εμπειρία.»

L. Robinson (Διευθυντής, Cleveland Technical College)

«Αγαπητέ μου φίλε, ειλικρινά δεν έχω τρόπο να σου εκφράσω το μέγεθος της ευγνωμοσύνης μας για τα Canford Choral Weekends. Είναι τα πιο αξιόλογα και επιτυχημένα εγχειρήματα στη μουσική ζωή του σχολείου από τότε που ήρθα εδώ, πριν δέκα χρόνια.»

B. Manning (Μουσικός Διευθυντής, Canford School)

«Είμαστε πανευτυχείς που εκφράζουμε σήμερα την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας έπειτα από δεκατρία χρόνια που δημιουργούμε μουσική μαζί. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την καθοδήγησή σου, η οποία έπλασε και καλλιέργησε τις μουσικές μας ευαισθησίες και ικανότητες, δίνοντάς μας την αυτοπεποίθηση να παίξουμε μουσική ανυπέρβλητης ομορφιάς. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ την υπεροχή σου σε κάθε θέμα και την ικανότητά σου να μας κάνεις κατανοητή την φιλοσοφία πίσω από τη μουσική;»

Arthur Price (Πρόεδρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Bury)

«Η συναυλία με έργα του Σκαλκώτα που δώθηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού αποδείχτηκε μια έκπληξη. Για πρώτη φορά, ο "συνθέτης των διανοούμενων" άγγιξε και αιχμαλώτισε ολόκληρο το κοινό, το οποίο διαπίστωσε έκπληκτο τον πλούτο της ηχηρότητας στις ενορχηστρώσεις του, καθώς και την ατέλειωτη πολύχρωμη ποικιλία των αρμονιών του. Πάνω απ’ όλα, όμως, συνειδητοποίησαν ότι ο Σκαλκώτας αιχμαλωτίζει και εκφράζει την ψυχή του ελληνισμού. Τα εξωφρενικά δύσκολα μουσικά θέματά του βρήκαν τους ιδανικούς ερμηνευτές τους στον Γιώργο Χατζηνίκο με την Košice Orchestra. Η διαρκής ζωντάνια σε συνδυασμό με την αλάνθαστη προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια μας γήτεψαν και μας εξέπληξαν μέχρι το τέλος.»

Καθημερινή

«Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κονσέρτο που περιλάμβανε εκπληκτικές εκτάσεις σε κάτι που είναι, από άποψη γραφής, ένα από τα δύο δυσκολότερα έργα σε ολόκληρη τη μουσική βιβλιογραφία (το άλλο είναι το 3ο Κουαρτέτο του Schoenberg). Το έργο του Μότσαρτ, παρομοίως, φανέρωσε βαθιά κατανόηση ρυθμικών χαρακτήρων και φράσεων – παρ’ όλο που εδώ υπάρχουν ακόμα ένα ή δύο πράγματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περεταίρω χωρίς να έρθουν σε αντίθεση με τον θαυμαστό και πολύ χαρακτηριστικό σου ορισμό του ρυθμού. Αλλά μην αφήσεις αυτές τις μικρές λεπτομέρειες να επισκιάσουν την ενθουσιώδη αντίδρασή μου σε ένα από τα ελάχιστα μουσικά κονσέρτα που επιτρέπεται να ακούσει κανείς!! Δικός σου, Hans.»

Hans Keller (ο εξαιρετικός μουσικολόγος και μουσικός, αναφορικά

με την παράσταση στο Λονδίνο της Συμφωνίας για Μουσική Δωματίου Νο1 του Schoenberg και της Σερενάτας Νο10 ‘Gran Partita’ για 13 Πνευστά του Mozart)

«Αγαπητέ κύριε, άκουσα την απόδοσή σας του έργου μου "Έξι Πρελούδια για Έγχορδα" με την πιο ολοκληρωτική ευχαρίστηση. Με την θαυμαστή σας κατανόηση των πρελουδίων μου ξέρετε πώς να αλλάξετε την ατμόσφαιρα με την τελειότερη αυθεντικότητα έξι φορές, περνώντας με επιδεξιότητα από ένα κοινό αστείο σε ποίηση. (Με τον Οδυσσέα να συγκαταλέγεται στους προγόνους σας, που είναι περιττό να το πω αλλά ακόμα καλύτερο να το τονίσω). Να με θεωρείτε ευγνώμων θαυμαστή σας, Jean Françaix.»

Jean Françaix (ο εξέχων Γάλλος συνθέτης)