Γιώργος Αγγελίνης

Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνη-Χατζηνίκου

Non-Profit Foundation Angelinis-Hadjinikos

Γεώργος Αγγελίνης

Ο ζωγράφος Γεώργιος Αγγελίνης επέλεξε να επιστρέψει, κλείνοντας τον κύκλο της ζωής του, στην θάλασσά από την οποία αναδύθηκε, όπως φαίνεται και στο έργο του.

Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που δεν εντασσόταν εύκολά σε συγκεκριμένα κοινωνικά πλαίσια, ένας στοχαστικός καλλιτέχνης, δήλωνε: "Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί εύκολα να αποδεχθεί τον συμβιβασμό, καθώς έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη".

Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και αρχικά είχε αφοσιωθεί στα ιδανικά του προσκοπισμού, μέχρι την ημέρα, στην ηλικία των 28, που ανακάλυψε τη ζωή και τα έργα του Βαν Γκονγκ τα οποία αφύπνισαν το ταλέντο του ως ζωγράφου.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνικών του επιτευγμάτων αφορούν τη μελέτη της Μινωικής τέχνης, η οποία πίστευε ότι αποτελεί το κλειδί των μυστικών της ζωγραφικής και την αποκάλυψη της πνευματικής πεμπτουσίας του Μινωικού πολιτισμού. Ανακάλυψε πολλές και διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής τοιχογραφίας. Θάβοντας ζωγραφισμένες επιφάνειες για πολλά χρόνια, αναζητούσε να αποδείξει ότι τα βασικά Μινωικά χρώματα ήταν πιο κοντά και πιο προσιτά σε αυτόν που τα προσέγγιζε με το Μεσογειακό του ένστικτο, παρά σε αυτούς που καθοδηγούνται σε αυτό από την Βορειοευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Η άμεση επαφή του με την Κρήτη του προσέφερε πολλές λύσεις σε ότι αφορά την αισθητική του χρώματος.

Πειραματίστηκε εκτενώς, επιχειρώντας να αναπαράγει το μπλε της Κρητικής θάλασσας και ουρανού, ως κάτι ξέχωρο από το μπλε της Αττικής.

Ήταν οραματιστής και στη ζωή και στην τέχνη του. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από πρωτοποριακές τάσεις και διαισθητική ενσυναίσθηση του τι μέλλει γενέσθαι.

 

 

 

Ο Καλλιτέχνης

Μερικά παραδείγματα της τέχνης του Γεώργιου Αγγελίνη

Πατήστε πάνω σε μια εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη και μεγεθυμένη